Разминават ли се амбициите на Петков за РСМ от политиката на МВнР?

Проблем има и в комуникацията между ведомствата у нас

15.04.2022 | 17:38 Редактор: Теодора Патронова

Нова порция напрежение в коалицията заради казуса със Северна Македония. За сериозни разминавания в политиката на външното министерство и тази на екипа на премиера Кирил Петков по отношение на еврочленството на страната съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя беше на изслушване над два часа в парламента.

"Говорим за външнополитическия екип на премиера, има сериозни различия, които се различават на база националната позиция, която МВнР стриктно спазва", изтъкна министърът.

Проблем има и в комуникацията между ведомствата у нас.

"Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с наши колеги. Тоест, това не са новини, а позиции, които се различават от националната ни позиция. От разговори с екипа на Външното министерство на РСМ или от разговори с нашите европейски партньори", подчерта Генчовска.

Според външния министър малко вероятно е преди лятото Северна Македония да изпълни българските условия и да започне преговори за членство в ЕС.

"Има очевидно амбиции до края на френското председателство. Премиерът никъде не е заявявал това нещо - в наши срещи официални с екипа на РСМ", коментира тя.

Партньорите във властта подчертаха, че българската позиция спрямо Северна Македония може да се променя само от парламента, а не едностранно от премиера.

"Темата за българското отношение със Северна Македония, за да се организираме вътрешнокоалиционни мамби. Две амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят или не, и решават да ескалират тази тема до парламента", попита лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Опозицията отправи критики.

"Националният консенсус изглежда разклатен, което е много лошо, защото България изпусна златен шанс да постигне напредък исканията си по преговорната рамка", каза депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева. 

Досега няма напредък по условията, които страната ни е поставила към Северна Македония за вдигане на ветото.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК