Генчовска: По политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес относно РСМ

"Има разминаване между външното министерство и екипа на премиера", заяви тя

15.04.2022 | 16:31 Редактор: Ваня Кузманова
Генчовска: По политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес относно РСМ

"Формално няма как някой друг да провежда външната политика извън Министерството на външните работи. Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с екипа на външното министерство на РСМ или от разговори с нашите европейски партньори", каза външният министър Теодора Генчовска пред медии в парламента.

Днес депутатите изслушат Генчовска за българската позиция относно евроинтеграцията на РСМ.

"За съжаление по политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес. Аз ви казвам, какво чувам на официалните срещи", каза тя.

Тя бе категорична, че МВнР отстоява приетата позиция за започване на преговори за еврочленство на РСМ, но уточни, че има разминаване между министерството и екипа на премиера, отговорен за външнополитическите теми.

"Има очевидно амбиции до края на френското председателство, но премиерът не е заявявал това нещо. Амбициите са на неговия екип. Никога не съм казвала името на Весела Чернева. Работим активно, но има сериозни различия с външнополитическия екип на премиера на база националната позиция, която външното министерство спазва. Албания също е в пакета. Фокусираме се върху РСМ, но за нас е важно всички държавни от Западните Балкани да имат стабилност и европейска перспектива“, заяви още Теодора Генчовска, цитирана от БГНЕС. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК