Защо се бавят енергийният преход и ограничаването на глобалното затопляне?

Твърде много средства продължават да се влагат в изкопаеми горива

05.04.2022 | 12:35 Редактор: Теодора Патронова
Защо се бавят енергийният преход и ограничаването на глобалното затопляне?

Водещи световни експерти и икономисти в областта на климатичните мерки предупреждават за "трайно неправилно разпределение на глобалния капитал", тъй като твърде много средства продължават да се влагат в изкопаеми горива, а прекалено малко се насочват към чиста енергия, посочва Bloomberg. 

В последната си оценка на глобалните усилия за ограничаване на изменението на климата, публикувана в понеделник, Междуправителственият комитет на ООН по изменението на климата (IPCC) отправя остро предупреждение, че светът е напът да пропусне целта си за ограничаване на глобалното затопляне. Според експертната група, финансите са както движеща сила на проблема, така и "решаващ фактор" в енергийния преход. 

Констатациите на IPCC дават още поводи за тревога на фона на признаците, че енергийният преход се бави, тъй като някои държави се оглеждат за замърсяващи алтернативи на руския газ след нахлуването на Русия в Украйна. Финансирането на проекти, свързани с въглища, се осъществява с темпове, които са повече от два пъти по-високи от миналогодишните. 

Според два отделни анализа на неправителствени организации, повече от половината от 150-те най-големи финансови институции в света нямат ограничения за финансирането на нефт и газ, а две трети от най-големите банки и управители на активи в света не са си поставили конкретни цели за климата за това десетилетие. От своя страна, 83% от най-големите замърсяващи фирми в света все още не са набелязали смислен път към нулеви нетни емисии, установи водещият инвеститорски алианс.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК