Борел: Войната не засяга само Украйна, а сигурността и стабилността на Европа

"Москва се прицелва не само в украинските военни, но и в цивилното население", посочи ръководителят на външната политика на ЕС

14.03.2022 | 17:28 Редактор: Жаклина Иванова
Борел: Войната не засяга само Украйна, а сигурността и стабилността на Европа

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел осъди варварското нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна и потвърди четвърти пакет от санкции срещу Кремъл.

Борел заяви, че Москва се прицелва не само в украинските военни, но и в цивилното население, като отбеляза, че в обсаденото южно пристанище Мариупол "са загинали повече от 2400 цивилни" от началото на инвазията.

"Войната на Путин не засяга само Украйна, а сигурността и стабилността на нашия европейски континент. Тя засяга всички нас", каза Борел на пресконференция в Скопие.

Сраженията са подтикнали над 2,6 млн. украински бежанци да избягат в чужбина - "най-голямото движение след Втората световна война", добави той.

Борел потвърди четвъртия пакет от санкции срещу търговията, достъпа до пазара, членството в международни финансови институции и износа на луксозни стоки на Русия - конкретно насочени към секторите на стоманодобива, въглищата и енергетиката.

"Това ще бъде още един сериозен удар по икономическата и логистичната база, върху която Кремъл изгражда инвазията и взема ресурсите за нейното финансиране", изтъкна Борел.

Висшият дипломат на ЕС нарече Западните Балкани стратегически приоритет за Блока.

"Надявам се, че това е моментът на пробуждане за Европа", отбеляза Борел след срещата си с премиера на Северна Македония.

"Това е моментът да съживим процеса на разширяване и да закрепим Западните Балкани здраво към Европейския съюз", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Северна Македония е първата спирка от обиколката на Борел в Западните Балкани, която включва посещения в Албания във вторник и в Босна и Херцеговина в сряда.
   
Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК