България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Путин не може да се спре, войната щяла да продължи няколко месеца

Коментар на ректора на УНСС проф. Димитър Димитров и политолога Сергей Петров

14.03.2022 | 09:10 Редактор: Ваня Кузманова

Ще се стигне ли най-накрая до примирие в Украйна и може ли нещо да спре Владимир Путин?

"На този етап не виждам възможност за примирие, продължават бойните действия. Oбикновено се стига до примирие, когато или едната страна е победена, или другата страна вече е постигнала целите си. Не ми се вярва на този етап Русия да иска помощ от Китай. Може да е намек от Русия към Запада", заяви ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин". 

"Китай в момента е големият победител от всичко, което се случва, защото реално не участва в бойните действия и не изявява позиция. Китай в момента е в най-изгодна позиция от всички. Путин е достигнал до такава фаза, че много трудно би могъл да спре", посочи политологът Сергей Петров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му обсадата на Киев и Мариупол не е толкова далеч във времето и така армиите от двете страни ще се свържат. 

"Целта е Русия да покаже на света на какво е готова, за да бъде там, където тя смята, че има място. Украйна смята, че ако сега отстъпи, ще последва нова ескалация на напрежението", допълни Петров.

Мнението на Димитров е, че Русия се е подготвила за разкъсване на връзките, изолация или създаване на нова система за близките 30-40 години. 

"Наблюдаваме новата промяна, която се случва. Санкциите не са толкова тежки. Много бизнеси спряха и се изтеглиха много компании, но това няма непосредствен ефект за руската икономика или живота на обикновените хора", смята експертът по национална сигурност. 

Сергей Петров коментира, че санкциите са закъснели. 

"Пазарите ще оценят доколко ефективни са тези санкции. Оценките на санкциите ще видим след време. По принцип се атакува, когато противникът не очаква, а Путин го направи точно, когато целият Запад знаеше с точност от една седмица кога ще се случи. Той е очаквал, че самият конфликт ще бъде много по-кратък и ще постигне целите си много по-бързо. Санкциите се връщат като бумеранг в Европа", допълни политологът.

"Войната се забавя и има проблеми. Ако Украйна беше поканена за член на НАТО, тази война нямаше да бъде възможна, защото това означава война с НАТО след това. Перспективата за присъединява на Украйна към ЕС не е много оптимистична. Тази инвазия не виждам скоро да спре, тя ще продължи в близките няколко месеца. Русия е решила да си изпълни целите си", заключи ректорът на УНСС проф. Димитров.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК