fallback

Генетично изследване свърза консумацията на алкохол с появата на рак

Връзката между двете остава постоянна, независимо от други фактори

11.03.2022 | 10:11 Автор: Теодора Патронова

Според наскоро публикувано генетично изследване, консумацията на алкохол директно може да доведе до появата на няколко вида рак. Изследователите поясняват, че тази пряка връзка между употребата на алкохол и рака остава постоянна, независимо от корекциите в диетата, тютюнопушенето, заседналия начин на живот или други фактори, за които е известно, че допринасят за развитието на рак.

Екип от изследователи от Оксфордския университет, Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки, е успял да изолира ефекта на алкохола от други фактори, свързани с начина на живот, чрез генетично изследване. За изследването са били събрани генетични проби от 150 000 участници от Китай, от които 60 000 мъже и 90 000 жени.

Всяка проба е била анализирана за наличието на определена двойка алели - различните варианти, в които може да бъде представен ген. Тези алели са наречени ALDH2 - ген за ацеталдехид дехидрогеназа и ADH1B - ген за алкохолна дехидрогеназа 1B. Наличието на тези двойки алели води до проблеми с метаболизма на алкохола.

Изследователите са проследили същите тези пациенти средно 11 години, като са използвали застрахователни доклади и данни от регистъра на смъртните случаи. През този период приблизително 4500 участници - 7,4% са развили рак.

При мъжете, които носят поне един алел за непоносимост към алкохол, но все пак приемат алкохол, рискът от рак е по-висок, заради вероятността от по-високото натрупването на ацеталдехид при тях.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback