Moderna разработва ваксини, които да бъдат бърз отговор на бъдеща пандемия

До 2025 г. компанията планира да започне опити с хора

08.03.2022 | 22:58 Редактор: Теодора Патронова
Moderna разработва ваксини, които да бъдат бърз отговор на бъдеща пандемия

Компанията Moderna Inc. планира до 2025 г. да започне опити с хора на ваксини срещу 15 застрашаващи вируса и други патогени, което е част от стратегията за разработване на ваксини, които могат да бъдат направени бързо в отговор на бъдеща пандемия, информира Bloomberg.

Според изявление на компанията става въпрос за прототипи на ваксини срещу вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром, братовчед на Ковид-19; вирусите Ебола и Марбург; вирус, пренасян от кърлежи, който причинява Конго-кримска хеморагична треска; и вируси, пренасяни от комари, като чикунгуня и денга.

Moderna е подложена на критики, според които компанията бавно доставя дози от ваксината си срещу Ковид в бедните страни и че патентите, които прилага в Южна Африка, застрашават достъпа до ваксините. В отговор компанията обяви споразумение за откриване на завод за ваксини в Кения, в който ще се произвеждат до 500 милиона дози годишно, въпреки че не уточни какви ваксини ще се произвеждат там.

Програмата разширява амбициозните усилия на Moderna за разработване на ваксини за широк спектър от инфекциозни заболявания, които могат да застрашат здравето в световен мащаб. Компанията вече е започнала изпитания на ваксини срещу два от приоритетните патогени - ХИВ и вируса Зика. Разработването на ваксина срещу Нипа, смъртоносен вирус, пренасян от прилепи, който причинява периодични епидемии в Азия, е в лабораторен стадий.

Други смъртоносни болести, към които е насочена програмата, включват две, които не се причиняват от вируси - малария и туберкулоза. Moderna заяви, че започва и нова програма, която ще позволи на външни изследователи да проучат възможностите за използване на технологията на Moderna срещу нововъзникващи или пренебрегвани болести.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК