Ваксината на Moderna срещу Омикрон ще бъде готова до август

Тя ще осигурява защита срещу грип и други респираторни заболявания 

17.02.2022 | 16:28 Редактор: Ваня Кузманова
Ваксината на Moderna срещу Омикрон ще бъде готова до август

Ваксината на компанията Moderna срещу варианта Омикрон на Ковид-19 може да бъде готова до август, предаде Ройтерс, като цитира изпълнителния директор Стефан Бансел. Фирмата все още събира данни от клинични изпитвания, за да се определи дали нов препарат ще предложи по-добра защита от нова доза от съществуващата вече ваксина.

"Миналия месец Moderna започна клинични изпитвания за бустерна доза специално за варианта Омикрон, но първоначалните резултати от проучванията при маймуни показват, че специфичната доза може да не предлага по-голяма защита, отколкото съществуващата ваксина", каза в интервю главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

"Вярваме, че подсилваща доза ще бъде необходима. Не знам все още дали това ще бъде съществуващата ваксина, само за Омикрон или двувалентна: за Омикрон и използваната вече ваксина, две РНК в една доза", допълни той.

Бансел очаква това решение да бъде взето в следващите месеци, когато има клинични данни, пише "Монитор". 

Moderna ще бъде готова до август 2023 г. с т.нар. панваксина, която ще може едновременно да осигурява защита срещу Ковид-19, грип и други респираторни заболявания.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК