МВФ: Ако войната ескалира, икономическите щети ще са още по-опустошителни

Ценовите шокове ще се усетят в целия свят

05.03.2022 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева
МВФ: Ако войната ескалира, икономическите щети ще са още по-опустошителни

Международният валутен фонд предупреди, че вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът ескалира.

В изявление глобалният кредитор посочва, че войната в Украйна вече е повишила цените на енергията и на зърнените култури и е изпратила вълна от над един милион бежанци в съседните страни. Същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу Русия.

"Докато ситуацията остава силно променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", се посочва в изявление на МВФ след заседание на борда, председателствано от управляващия директор Кристалина Георгиева.

Базираната във Вашингтон организация отбелязва, че кризата създава неблагоприятен шок за инфлацията и икономическата активност в момент, когато ценовият натиск вече е бил висок.

МВФ посочва, че ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да осигурят фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват по-висок дял от разходите. Фондът добавя, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

Според МВФ обширните санкции, наложени на Русия от Съединените щати, европейски държави и други, също биха имали "съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни разпространение и върху други държави".

Очаква се управителят борд на МВФ да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара още следващата седмица. Украйна също така има 2,2 млрд. долара на разположение до юни по съществуващо стенд-бай споразумение, посочи Фондът седмица по-рано.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК