Евакуират цивилни от Мариупол и Волноваха, огънят в други части на Украйна продължава

Под обстрел са градовете Чернигов, Харков, Ахтирка

05.03.2022 | 13:42 Редактор: Жаклина Иванова

На десетия ден от войната в Украйна  - Русия прекрати огъня за евакуация на цивилни от градовете Мариупол и Волноваха. Бомбардировките в други части на страната не стихват. Под обстрел са градовете Чернигов, Харков, Ахтирка.

Зеленият коридор ще продължи до следобед. Цивилните граждани се извозват до град Запорожие, на 220 км северозападно. От няколко дни стратегическото пристанище Мариупол е приоритетна цел на нахлуването на Русия. Часове по-рано кметът на града Вадим Бойченко заяви, че 450 000 души са под руска военна блокада и атаки.

"Прекратяването на огъня ще направи възможно възстановяването на жизненоважна инфраструктура и създаване на хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града", посочи той.

Ракети са нанесли сериозни щети по жилищата в Мариупол. Разбити сгради, отломки по улиците - така изглежда централната част на града. През няколко метра се виждат развалини, опожарени, призрачни сгради, потънали в мрак. Хранителните продукти в магазините привършват. Руската армия е обстрелвала и болници. В емоционална реч украинският президент Зеленски осъди отказа на НАТО да наложи забранена за полети зона над Украйна.

"Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашата липса на единство. Алиансът даде зелена светлина за бомбардиране на украинските градове и села, отказвайки да създаде зона, забранена за полети. Всичко, което Алиансът успя да направи, беше да прокара през системата си за доставки 50 тона дизелово гориво за Украйна. Не можете да ни платите с литри гориво за литрите наша кръв, пролята за нашата обща Европа", заяви Зеленски.

Той пусна и видеоклип в социалните мрежи, с който доказва, че се намира в Киев и няма да го напусне.

А бомбардировките в Чернигов продължават. Разрушения има и в град Бела Церква. А в Херсон, който от няколко дни е превзет от руската армия, местните хора излязоха на протест.

Въпреки риска за живота им, те се събраха в центъра на града, развявайки украински флагове и скандирайки против руската инвазия. В опит да ги разпръснат окупаторите произведоха няколко изстрела във въздуха

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК