Проф. Станчев от Харков: Бомбите не спират, всичко се тресе, атакуваха жилища и училище

Мъжът е опитал да напусне военната зона в снежната виелица, но неуспешно

05.03.2022 | 18:39 Редактор: Елеонора Танева

Бомбардировките в Украйна не стихват. Във втория по големина град Харков бомбите са ежедневие и вече десети ден са част от живота на професор Михаил Станчев. Утре той възнамерява да направи втори опит да се евакуира от размирния град.

"Днес се събудих в 2:30 през нощта от авиационните бомбардировки, имаше два опита недалеч от мен. Явно атакуваха танковото училище и полигона. Беше ужасно, направо на главата ти. През цялото денонощие бяхме без ток и интернет. Днес включиха, имаме, и малко живнахме", сподели проф. Станчев.

Звукът от бомбардировките са ежедневие за него. Дори и през последната нощ не слиза в подземие, а се крие в коридора. 

"През нощта обстрелваха различни райони на Харков, жилищни райони, в близост танковото училище. Ходих да видя специално. На жилищен блок, който е на съседна улица, горната му част на право е разбита, на самото училище е разбит кадетският корпус.  Добре че нямаше деца", разказа професорът.

И се счита за късметлия, защото районът в който живее, не е разрушен. Малко преди да разговаряме с него чува мощен взрив.

"Имаше голям взрив преди малко и така и не разбрах какво стана. Много силно се чу, явно хвърлиха бомба. Всичко се тресе, а когато има авиационни удари, са доста ниско над жилищните сгради. Чува се и когато украинците стрелят. Вчера например два пъти се чу, имаше успешни контраатаки на украинските войски и отдалечиха руснаците чак до руската граница", разказа от първо лице проф. Станчев.

Излиза само до магазина. Казва, че има хляб и основни продукти. Днес в сняг и виелица, с най-необходимия багаж, проф. Станчев и съпругата му правят опит да напуснат Харков. 

"Не успяхме. Утре ще повторим този опит. Само с влак ще се движим, това е най-сигурният начин за стигне до средата на Украйна. И оттам ще видим, мята цел е да замина за България", сподели още мъжът.

И казва, че ако стигне до Одеса или друго населено място близо до границата с Румъния или Молдова, ще се опита да използва автобусите, които организира българското външно министерство.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК