Вълна от съпричастност за Украйна в Европа, а в Белград изразиха подкрепа за Путин

Хиляди се събраха на демонстрации по света

05.03.2022 | 13:52 Редактор: Жаклина Иванова

Вълната от съпричастност към Украйна продължава. Хиляди се събраха на демонстрации по света, за да изразят подкрепата си за украинския народ. Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски се включи на живо по време на шествията с емоционално обръщение. А в сръбската столица Белград изразиха подкрепата си към руския президент Владимир Путин.

В Грузия хиляди се събраха в центъра на столица Тбилиси, за да подкрепят Украйна. Морето от хора развяваше украински знамена.  

На видео стена се появи украинският президент Володимир Зеленски и хората от площада го посрещнаха с бурни аплодисменти. Той призова за запазване на минута мълчание в памет на жертвите - и военни, и цивилни.

"И сега се обръщам към народите в Европа. Не мълчете! Излезте по улиците. Подкрепете Украйна - имаме нужда от подкрепа. Подкрепете нашата свобода, защото това е победа. Победа не само над руската армия, но и победа на светлината над мрака, доброто над злото... Ако Украйна не оцелее - няма да оцелее цяла Европа", подчерта той.

И в Прага хора изпълниха централните улици на града. Десетки хиляди участваха в проукраинска демонстрация.

Освен украинския флаг, те развяваха и европейското знаме. Демонстрации имаше и в Сидни. Там хората скандираха "Слава на Украйна" и "Ние заставаме твърдо зад Украйна".

И ако редица държави се обявиха в подкрепа на Украйна, в Белград около хиляда души се включиха в шествие в подкрепа на Русия. Те развяваха руски знамена и скандираха "сърби и руснаци, братя завинаги".

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК