Провалена евакуация и взаимни обвинения за подновяването на огъня в Мариупол

Властите призоваха жителите да се разпръснат и да намерят места за убежище

05.03.2022 | 15:16 Редактор: Елеонора Танева
Провалена евакуация и взаимни обвинения за подновяването на огъня в Мариупол

Евакуацията на цивилни граждани от Украйна се провали. Двете държави се обвиниха взаимно за нарушаване на договореното по-рано временно спиране на огъня.

"Русия не спазва договореното примирие в някои райони на Украйна и това осуетява евакуацията на цивилни граждани от градове, където се водят сражения, като Мариупол", заяви съветникът украинския президент Олексей Арестович, цитиран от Ройтерс.

По-рано властите на пристанищния град Мариупол съобщиха, че отлагат евакуацията заради обстрел от руска страна. Заместник кметът на града Сергей Орлов каза пред Би Би Си, че Мариупол все още е обстрелван. Има и съобщения, че близо до края на евакуационния маршрут се водят боеве.

Властите призоваха жителите на града да се разпръснат и да намерят места за убежище или ако могат да се върнат по домовете си. Градът с население около 450 хиляди души на Азовско море е обкръжен от руски сили, информира БНР.

Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че никой не се е възползвал от двата хуманитарни коридора близо до Мариупол и Волноваха. Москва обвини украински националисти, че не са позволили на хората да се евакуират.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не е оптимист за преговорите за мир след гневните изявления на украинския президент Володимир Зеленски. Според Лавров крайната цел на Зеленски е да предизвика война между Русия и НАТО.

Въпреки временното спиране на огъня военните действия в Украйна продължават. Обстрелът в източния град Суми започна в 05:00 местно време. В Харков също са били чути множество експлозии. Има предупреждения за въздушни нападения в столицата Киев, в градовете Житомир и Чернигов.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Никой
преди 2 години
Палячовщини. Само цивилното население възпира Путин да срине всичко с ракетен обстрел. Сами са направили стрелбата за да възпрепятстват евакуацията. Няма смисъл за тях да си захвърлят най-добрият възможен щит срещу руснаците. Няма да могат после да реват, че руснаците стрелят по цивилни. Колкото повече цивилни жертви има толкова по добре за тях, защото това е провокация за намесата на НАТО. Сигнализирай за неуместен коментар