Ердоган пак ще предложи на Путин турско домакинство на мирни преговори

Атаки срещу или близо до атомни електроцентрали в Украйна са "игра с огъня", заяви говорителят на турския президент

05.03.2022 | 21:02 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган пак ще предложи на Путин турско домакинство на мирни преговори

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря утре по телефона с руския си колега Владимир Путин. Това съобщи турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от телевизионния канал НТВ и от агенция Ройтерс.

"Тази война трябва незабавно да спре и да има връщане на масата на преговорите", заяви Калън в интервю за телевизия НТВ. Той каза, че Турция и турският президент осъществяват много активна дипломация. 

Ибрахим Калън каза, че Ердоган ще повтори пред Путин предложението за турско домакинство на мирни преговори. По думите на Калън Ердоган ще призове да бъде даден шанс на мира и да се създаде хуманитарен коридор.

Членката на НАТО Турция има обща граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри отношения и с двете държави, но се противопоставя на санкциите срещу Москва. Анкара нарече инвазията в Украйна неприемлива и предложи да бъде домакин на мирни преговори, като същевременно призова за прекратяване на огъня, отбелязва Ройтерс. 

Турският президентски говорител заяви още, че атаки срещу или близо до атомни електроцентрали в Украйна са "игра с огъня", информира БТА. 

Говорителят добави, че Ердоган ще има разговори и с други лидери днес, включително с премиера на Канада Джъстин Трюдо и с представители на Европейския съюз. 

Турция иска да събере външните министри на Украйна и Русия за разговори на дипломатически форум, който предстои следващата седмица в южна Турция. Украйна каза, че е отворена за такива преговори, а Русия приветства предложението на Анкара. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
!
преди 2 години
Този ме изненадва - май се държи най-адекватно от всички европейски държавници. За нашите въобще не коментирам. Сигнализирай за неуместен коментар