Ще повлияе ли войната на връзките между Ердоган и Запада?

Турция се разглежда в западните столици като ненадежден член на НАТО

03.03.2022 | 17:13 Редактор: Теодора Патронова
Ще повлияе ли войната на връзките между Ердоган и Запада?

Позицията на Турция по отношение на руските военни кораби дава надежда за възстановяване на отношенията със Запада, а решението на Реджеп Тайип Ердоган да ограничи преминаването на кораби през проливите получи похвала в Киев, пише Financial Times.

В навечерието на нападението на Владимир Путин срещу Украйна, Москва уведоми Турция за намерението си да изпрати един от най-внушителните си военни кораби, натоварен с крилати ракети, през центъра на Истанбул, за да се присъедини към предстоящото нападение. Но "Адмирал Флота Касатонов" - и още три кораба, които се очакваше да преминат през проливите Дарданели и Босфора - не предприеха пътуването през уикенда, както беше планирала Русия.

В понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че ще се позове на клауза от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която позволява на Анкара да ограничи преминаването на военни кораби, принадлежащи на воюващи страни.

Въпреки че турското външно министерство не отговори на молбата за коментар относно четирите кораба, дипломати смятат, че Турция, която от години се разглежда в западните столици като ненадежден член на НАТО, който се е сближил твърде много с Москва, е помолила Русия да не ги изпраща.

Решението за ограничаване на движението на военните кораби е поразителен ход от страна на лидер, който е поддържал близки връзки с Путин. Публичните критики на Анкара към руското нахлуване и подкрепата ѝ за Украйна накараха някои наблюдатели да се запитат дали конфликтът може да предизвика преразглеждане на връзките на Турция със Запада.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 години
Не забравяйте че Ердоган го водят семит, и оттам са му позволени много неща....Когато направи десант и отдели част от Кипър направиха ли му нещо? Сигнализирай за неуместен коментар