Застой в преговорите между Украйна и Русия, Путин няма да се спре, докато не постигне целта си

За трети път от началото на инвазията френският президент Макрон е разговарял с руския си колега

03.03.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Втори кръг на преговорите между Украйна и Русия. А преди същинското им начало руският президент Владимир Путин е казал на френския си колега Еманюел Макрон, че войната няма да спре, докато Кремъл не постигне целта си - демилитаризация и неутрален статут на Украйна. Анализаторите не разчетоха добри сигнали в казаното.

След противоречивата информация и отлагането на началото на втория кръг от преговорите, днес по обяд украинската делегация се отправи към мястото - отново в Беларус, но до полската граница. А руската делегация ги чакаше от вчера.

А преди същинското начало на разговорите, в късния следобед в разговор по телефона Владимир Путин е казал на френския си колега, че Русия успешно ще демилитаризира Украйна. Разговорът, продължил час и половина, е бил по желание на руската страна, както обясниха френските власти.

"Ситуацията е неблагоприятна. Изглежда, че Владимир Путин държи на своята позиция, която, разбира се, е неприемлива“, заяви премиерът на Франция Жан Кастекс.

След разговора, Елисейският дворец очаква неблагоприятна развръзка на украинския фронт.

"Най-лошото може би предстои. Русия влиза "в логиката на обсадата" след непредвидено силната съпротива на украинците", коментира министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

За трети път от началото на инвазията в Украйна френският президент Макрон е разговарял с руския си колега Владимир Путин. Украйна се надява да осигури безопасно преминаване за цивилни, бягащи от войната.

Сигналите от Москва бяха ясни - по време на преговорите военната операция на руската армия няма да бъде прекратена, заяви външният министър Сергей Лавров. Той все пак изрази надежда, че ще бъде намерено решение на украинската криза.

"Готови сме да разговаряме, но ще продължаваме нашата операция. Защото не можем да си позволим да съхраним в Украйна инфраструктурата, която застрашава сигурността на Руската федерация", подчерта той.

Попитан дали може да обещае, че Русия няма да използва ядрено оръжие, Лавров отговори, че не Москва първа е повдигнала този въпрос, а някои западни политици.

"Уверявам ви, че няма да позволим някакви провокации да ни извадят от равновесие. Но ако започнат срещу нас истинска война...трябва да мислят онези, които обсъждат такива планове. Според мен те се обсъждат", заяви той.

Русия е изправена пред разследване за военни престъпления, след като нейните военни бяха обвинени в бомбардировки на цивилни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК