Лавров: Хитлер и Наполеон искаха да подчинят Европа, американците го направиха сега

"Погледнете внимателно персонажите, които говорят за ядрена война", заяви външният министър на Русия

03.03.2022 | 14:45 Редактор: Искра Ангелова
Лавров: Хитлер и Наполеон искаха да подчинят Европа, американците го направиха сега

Въпросът за бъдещето на Украйна, включително за избора на държавно ръководство, трябва да се решава от украинския народ заедно с останалите народи в тази многонационална страна.

Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии по теми от актуалния международен дневен ред, предаде ТАСС.

"Събитията в Украйна не са холивудски екшън, в който има абсолютно добро и абсолютно зло", каза Лавров. Той припомни изявление на френския президент Еманюел Макрон, според когото е неправилно украинският държавен глава Володимир Зеленски и самата Украйна да бъдат обвинявани, че там процъфтява нацизъм.

"Френска журналистка, посетила Донбас, описа как е наблюдавала обстрели на едно училище, убийство на две жени, работили в това училище, и как е приканила да се засрамят всички западни дейци, отказващи да виждат това. Разбира се, не са ѝ разрешили да публикува това, но коментарът е достъпен в социалните мрежи. Каня ви просто да се запознаете с фактите", добави той.

"Русия има военна доктрина, в която са описани параметрите,  условията за използване на ядрени оръжия. У нас няма никаква ескалация с цел деескалация, както се опитват да ни вменят западни аналитици. Сега обаче се говори за ядрена война. И ви моля много внимателно да погледнете прозвучалите изказвания и персонажите, които правят тези изказвания", заяви Сергей Лавров, цитиран от БТА.

По време на двустранни контакти с Русия държавите от НАТО "като че ли проявяват разбиране, но щом само се съберат заедно, нещо им става", отбеляза руският външен министър. "Явно там вече ръководят САЩ и издават заповеди, разпореждания. Това е печално", коментира той.

"Навремето и Наполеон, и Хитлер си поставяха задачата да подчинят Европа. Сега си я подчиниха американците", подчерта Лавров.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК