Лавров заплаши: Ако има трета световна война, тя ще е ядрена и разрушителна

Китай няма да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от Вашингтон и Брюксел

02.03.2022 | 17:58 Редактор: Здравко Черкезов

ЕС одобри санкции срещу Беларус заради оказваната помощ при нахлуването в Украйна. Нови мерки наложиха и САЩ срещу Русия. В речта за състоянието на Съюза президентът на САЩ Байдън беше категоричен – Путин няма представа какво се задава. 

Външните министри на страните членки на ЕС са одобрили нови санкции срещу беларуски граждани. Това обяви в Twitter френското председателство.

"Санкциите срещу Беларус са за поддържащата му роля в руската инвазия в Украйна. Те ще ударят някои икономически сектори, в частност дърводобива, стоманата и калия", се казва в съобщението. 

По-рано тази седмица официален представител на ЕС заяви, че една от задачите на новите санкции срещу Минск е да спрат всякакъв по-нататъшен внос на беларуски стоки в Евросъюза, останали извън санкциите, които ЕС наложи. 

В същото време САЩ наложиха още санкции на Русия. Наложена е забрана за навлизане на руски самолети в американското въздушно пространство, президентът Джо Байдън уточни, че правосъдното министерство ще иска конфискация на яхти, апартаменти и частни самолети на заможни руснаци, приближени до Путин. 

Големи корпорации, сред които Apple, пък продължават да бойкотират руския пазар. А за първи път от десетилетия слово на американски президент беше аплодиран и от демократи, и от републиканци. Така те изразиха подкрепата си за Украйна по време на първата реч за състоянието на Съюза на Байдън. 

"Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати самите основи на свободния свят, мислейки, че може да го подведе към неговите заплашителни пътища. Но той сбърка много. Той си мислеше, че може да влезе в Украйна и светът ще се преобърне. Вместо това той се срещна с малка стена от сила, която никога не е очаквал или си е представял. Той срещна украинския народ. И президента Зеленски", каза Байдън.

А руският външен министър Сергей Лавров на свой ред заплаши, че ако има трета световна война, тя ще бъде ядрена и разрушителна. 

Китай няма да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от Вашингтон и Брюксел. Според анализатори, причината до голяма степен се крие в това, че Пекин е важен клиент на руски петрол и газ.

Войната в Украйна доведе до безпрецедентен скок в цените на петрола и те прескочиха 110 долара за барел. Наложените санкции на Русия заради нахлуването на Украйна засилиха опасенията, че износът на суровината от Русия, която е вторият по големина износител в света, може да бъде прекъснат. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК