Столтенберг: Алиансът подава ръка на Русия, но се подготвя за най-лошото

НАТО е предала писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността

26.01.2022 | 22:41 Редактор: Елеонора Танева
Столтенберг: Алиансът подава ръка на Русия, но се подготвя за най-лошото

НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността. Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Алиансът "отново подава ръка" на Русия, но "в същото време се подготвя за най-лошото", обобщи той на извънредна пресконференция в Брюксел.

Столтенберг вече на няколко пъти даде да се разбере, че две от руските искания - Алиансът да не приема Украйна и Грузия и да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам - са неприемливи, отбелязва Франс прес.

"Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация", подчерта Столтенберг, цитиран от БТА.

Той отново призова за възстановяване на представителствата на Алианса в Москва и на Русия в Брюксел. Също и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

"Русия продължава да струпва сили близо до Украйна. Разположила е хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус", каза още генералният секретар на НАТО. 

Той уточни, че под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК