Самолет е в готовност да прибере от Украйна дипломатите ни и семействата им

НАТО няма да разполага чужди сили на българска територия

26.01.2022 | 22:00 Редактор: Теодора Патронова

Проведе се извънредно заседание на парламента заради кризата НАТО - Русия. Депутатите изслушаха премиера Кирил Петков заедно с министърът на отбраната Стефан Янев и министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и шефовете на служби. 

Страната ни призовава до последния възможен момент да се подхожда дипломатично и да не се нагнетява допълнително напрежението, а чрез диалог да се търси консенсус. НАТО няма да разполага чужди сили на българска територия, а това, което е необходимо да бъде взето като мерки, ще се направи от български военни. Един батальон ще бъде допълнително трениран, за да може да поеме този ангажимент. 

На този етап българските дипломати и техните семейства в Украйна няма да бъдат прибирани в България, но ако се наложи, това ще стане със самолет, който е в готовност. 

България няма да изпраща войници, ако се стигне до ескалация на напрежението на украинската граница.

Около два часа и половина депутатите заедно с министрите и шефовете на службите обсъждаха на закрито заседание позицията ни, защото част от информацията е била конфиденциална. Според външния министър Теодора Генчовска, НАТО има достатъчно сили на терен след окупирането на Крим през 2014 година. 

На извънредното заседание на НС премиерът Кирил Петков отговори на конкретни въпроси на депутатите. 

Министър-председателят уточни, че на този етап българските дипломати и семействата им няма да бъдат изтегляни от Украйна, при необходимост има самолет в готовност.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК