Петков: Имаме подготвен механизъм, ако се стигне до прекъсване на газовите потоци към нас

Министър Теодора Генчовска отбеляза, че Русия се стреми да върне Европа в Студената война

26.01.2022 | 18:00 Редактор: Теодора Патронова

На извънредно заседание депутатите обсъждат напрежението около Украйна. По-рано правителството одобри официална позиция на страната ни, която депутатите да разгледат. А по искане на групата на ГЕРБ депутатите изслушват премиера, министрите на отбраната, на външните работи и ръководители на държавни агенции. 

Премиерът заяви пред депутатите позицията на страната ни - България ще търси всички възможни дипломатически начини да може да се разреши конфликтът между Русия и Украйна. Той обяви, че страната ни има подготвен механизъм, за това как да работи ако се стигне до прекъсване на газовите потоци към България.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че от 2014 година насам НАТО съсредоточава войници и техника в Черноморския регион, а причината за това е повишаването на напрежението. Тя отбеляза, че Русия се стреми да върне Европа във времената от Студената война. 

Министърът на отбраната Стефан Янев коментира, че натовски сили на българска територия няма да бъдат разполагани, а ще се работи с български батальон, който ще бъде обучен и той ще трябва да реагира, ако се стигне до ескалация на напрежението. Той категорично заяви, че този батальон няма да охранява границата на страната ни и няма да бъде изваждан извън територията на България. 

По време на заседанието стана ясно, че България няма да изпраща и български войници на фронта, ако се образува такъв. Както и, че няма да се налага евакуация на българските дипломати в Украйна и на техните семейства. Но ако се стигне до ескалация на напрежението, България е готова да изпрати самолет, който да извърши евакуация. 

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК