Проф. Тагарев: Армията ни е гарант, но при тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници

Целта на НАТО не е да напада Русия, убеден е бившият служебен министър на отбраната

26.01.2022 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще разчитаме на собствената си армия. Тази позиция изрази премиерът Кирил Петков и отново уточни, че България подкрепя деескалиране на напрежението.

"Това беше много странно изказване. Армията е гарант, но при един по-тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници. Ако искаме да разчитаме само на нашата армия, неколкократно трябва да увеличим бюджета за отбрана. Това няма как да стане с магическа пръчка", коментира бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Българската армия е основен гарант за националната ни сигурност. А у нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи.

"Батальонна бойна група е един механизиран батальон плюс поддържащи поделения с численост до 1500 души. Ние от армия, която по документи трябва да е 40 000, ще готвим 1500 души ли? Друг е въпросът и в какво състояние са нашите бойни групи. Няма хипотеза за национална батальонна група. Какво ще направи тя при евентуална агресия - нищо", заяви Тагарев пред Bulgaria ON AIR. 

Ексвоенният министър припомни, че преди 2 седмици министърът на отбраната Стефан Янев с пост във Facebook заяви, че на България не ѝ трябват съюзнически войски.

"Днес това стана позиция на България. Това може да означава, че решенията в тази област се взимат не от премиера, а от други", каза бившият служебен министър на отбраната.

Той е убеден, че никой не иска да напада Русия и целта на военното присъствие на НАТО не е това.

"Всяка страна си има армия, затова съюзниците дават батальонна група. Тя метафорично е като спусък за действието на Съюза, като цяло. Това означава, че ако има агресия, съюзниците, които имат войски на място, автоматично ще задействат всички други сили", добави Тагарев.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илф и Петров
преди 2 години
Професорът не може да каже какъв да е този сценарий при, който да разчитаме на нашите съюзници, т.е. нищо не казва! Сигнализирай за неуместен коментар