България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш шеф на Разузнаването: Поведението на Русия е тежко обидно спрямо България

Няма повод за паника, увери ген. Димо Гяуров

26.01.2022 | 09:25 Редактор: Здравко Черкезов

Над 8000 американски военни са в повишена готовност на фона на напрежението между Русия и Украйна. Предстои решение на Пентагона дали и къде да бъдат разположени. Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани в самата Украйна. 

"Пряка заплаха за България няма, но съществуват известни рискове. Не бих казал, че това е мобилизация като за война, а е съвсем нормална ответна реакция на онова, което се случва само на няколкостотин километра от нас", заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров в студиото на "България сутрин"

Той припомни, че в България няма натовски войски - "няма и да има".

"Нидерландските изтребители ще дойдат в края на април и няма как това да е пряко свързано със ситуацията край Украйна. Ако има развитие, то най-късно ще в края на февруари", посочи бившият шеф на Разузнаването.

Ген. Гяуров е категоричен, че България е трябвало да привика руския посланик заради нерезонните искания за оттегляне на силите на НАТО от България.

"Така се прави. Това е ясен дипломатически жест, защото подобно поведение на Русия е тежко обидно спрямо България", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Русия никога не си е поставяла за цел да постигне дипломатическо споразумяване.

"Русия размахва тоягата с проектодоговорите, придружени с дрънкане на оръжие не само в района на Украйна, но и военни действия в Северно море, Тихия океан – по цялата планета. Русия се опитва да заеме мястото на основен политически играч в света и си мисли, че може да го направи по този силов начин", изтъкна бившият шеф на Разузнаването.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Не се чувствам обидена Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Кирил
преди 2 години
Пол Крейг Робъртс: Война ще има! На никой не му пука, че Русия е права!Толкова ли му е трудно на Кремъл да разбере : (1) че Тръмп беше отстранен от президентския пост, защото заяви, че иска да нормализира отношенията с Русия. И започна да го прави . (2) че Русия е необходимият враг за силата и печалбата на американския военен/отбранителен комплекс . (3) САЩ считат Русия за основна пречка пред хегемонията им върху планетата ? Въпросът наистина е дали Русия в крайна сметка ще осъ ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
vlad
преди 2 години
този бивш шеф не знам кой го е назначил на тази отговорна длъжност но аз не бих го наел да ми чисти обувките много е глупав Сигнализирай за неуместен коментар