България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Зафиров: Няма реална заплаха за България, не сме застрашени

"Надявам се, че страната няма да бъде проводник за засилване на напрежението", заяви той

26.01.2022 | 09:12 Редактор: Ваня Кузманова

"Преди часове се получи изявление от генералния секретар Столтенберг, който заяви, че НАТО няма да разполага войски по границата с Украйна, което смятам, че ще доведе до успокояване на напрежението и до дипломатическо решаване на въпроса", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров от БСП за "България сутрин".

Той смята, че за България няма реална заплаха. Към нея няма искане за разполагане на войски. 

"Получихме уверението на министъра на отбраната, че до срещата на НАТО през февруари няма да има подобни искания. Днес предстои извънредно заседание на НС, ще бъдат изслушани ресорните министри, премиерът, ръководителите на службите за сигурност. На него се очаква изготвяне на позицията на правителството, защото такава все още няма", посочи още депутатът. 

"Искрено се надявам, че в тази позиция ще намери място това, което разписахме в нашето коалиционно споразумение в частта за външни работи и отбрана - а именно, че България е против войната и настоява за дипломатическо решение на всякакви спорове. България е лоялен член на НАТО и се надявам, че няма да бъде проводник за засилване на напрежението и конфликта", допълни Зафиров пред Bulgaria ON AIR. 

И завърши, че според Закона за отбраната и въоръжение сили, всяко разполагане на военни единици над 1000 души трябва да получи санкцията на Народното събрание. 

"Няма основание за притеснение. Нашата национална сигурност не е застрашена", заключи той.  

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кирил
преди 2 години
Президентът на Хърватия : Изтеглям и последния хърватски войник от НАТО при конфликт Русия-Украйна! . . . . . .Аз, главнокомандващият на хърватската армия, гледам изявления, според които НАТО увеличава присъствието си и изпраща някакви разузнавателни кораби. .....Ние нямаме нищо общо с това и няма да имаме, гарантирам го, категоричен е държавният глава . .- - - - А нашия Лакей Триморец ? Сигнализирай за неуместен коментар