Руски подводници, хеликоптери и кораби в Черно море, Украйна го прие като провокация

Киев посъветва авиокомпаниите да избягват въздушното пространство над района, където се провеждат маневрите

14.02.2022 | 18:25 Редактор: Елеонора Танева
Руски подводници, хеликоптери и кораби в Черно море, Украйна го прие като провокация

Русия провежда големи военни учения в Черно море близо до южното крайбрежие на Украйна в момент на нарастваща тревога от възможно руско нападение, предадоха ДПА и Ройтерс.

Според Москва целта на военноморските маневри, включващи самолети, хеликоптери и кораби, е да се упражни откриване и унищожаване на подводници.

Украйна определи ученията като провокация, която сериозно ще затрудни корабоплаването в Черно и Азовско море. Русия отхвърли обвиненията, че маневрите, които се очаква да продължат до събота, ще засегнат движението на търговски кораби. Според Москва ученията не представляват заплаха за сигурността.

Киев обаче посъветва авиокомпаниите да избягват въздушното пространство над района, където се провеждат маневрите, информира БТА.

Над 30 хеликоптера се включиха в тактически упражнения в Южна Русия, а военновъздушните сили тренираха отблъскване на вражески удари в северната Ленинградска област с ракетни системи "С-400", съобщи руската армия.

В същото време Русия провежда съвместни военни учения с Беларус на беларуска територия. Министерството на отбраната на Русия каза, че руски изтребители са извършили днес съвместни патрули по границата с Беларус.

Кремъл заяви, че руско-американските отношения са "на дъното". Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков все пак е положително това, че президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Джо Байдън, поддържат контакт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК