Лавров предложи на Путин да продължи с дипломацията за решаване на кризата

Русия е изготвила 10 страници отговор на исканията на САЩ и техните съюзници

14.02.2022 | 16:35 Редактор: Елеонора Танева
Лавров предложи на Путин да продължи с дипломацията за решаване на кризата

Руският външен министър Сергей Лавров предложи на президента Владимир Путин Москва да продължи по дипломатическия път усилията си да постигне гаранции за сигурност от страна на Запада. Разговорът им идва на фона на растящото напрежение около Украйна, предаде Ройтерс.

Лавров каза на Путин, че Съединените щати са представили конкретни предложения за намаляване на военните рискове. Но допълни, че отговорите, дадени от Европейския съюз и военния алианс на НАТО, не са били задоволителни.

Путин каза "добре" - в отговор на предложението на Лавров, показано по държавната телевизия. Също така стана ясно, че Русия е изготвила 10 страници отговор на САЩ и техните съюзници относно предложенията, информира БНР.

Путин попита Лавров дали има шанс за постигане на споразумение за справяне с опасенията за сигурността на Русия, или тя просто е въвлечена в мъчителни преговори.

Лавров отговори: "Вече неведнъж сме предупреждавали, че няма да допуснем безкрайни преговори по въпроси, които изискват решение днес, но като външен министър трябва да кажа, че винаги има шансове".

Според външния министър руските възможности на дипломацията далеч не са изчерпани. "На този етап бих предложил да продължим и да ги надградим", предложи Лавров.

Коментарите изглежда сигнализират за намалена вероятност от предстоящи руски военни действия след многократни предупреждения от Съединените щати, че Русия може да атакува Украйна по всяко едно време.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК