Украински дипломат: Може да се откажем от НАТО, за да избегнем война с Русия

Киев е готов на сериозна отстъпка към Москва

14.02.2022 | 10:12 Редактор: Здравко Черкезов
Украински дипломат: Може да се откажем от НАТО, за да избегнем война с Русия

Украйна може да се откаже от стремежа си към присъединяване към НАТО, за да избегне война с Русия, заяви украинският посланик в Лондон в заявка за сериозна отстъпка към Москва в отговор на струпването на руски сили по общата граница на двете страни, предаде Ройтерс.

Посланик Вадим Пристайко, който е и бивш външен министър, посочи пред Би Би Си, че Украйна има желание да бъде "гъвкава" в целта си за членство в Северноатлантическия пакт, което членство според руския лидер Владимир Путин може да предизвика война. 

"Можем - особено при подобни заплахи и изнудвания и натиск", заяви дипломатът в отговор на въпрос дали Киев може да промени позицията си спрямо членството в НАТО, предаде БНР.

Украйна има обещание от 2008 г., че в крайна сметка ще получи възможност да се присъедини към алианса, което пък ще го доближи до границите на Русия.

Според Путин все по-силните връзки на Украйна с пакта може да я превърнат в площадка за ракети на НАТО, насочени към Русия. И Русия трябва да наложи "червени линии", за да осуети това. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Русия изобщо няма намерение да води война, егати театъра! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години