Ще се откаже ли Украйна от членство в НАТО, за да избегне война с Русия?

Зеленски твърди, че не е виждал доказателства за планирана инвазия

14.02.2022 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Украйна поиска среща с Русия в рамките на следващите 48 часа, за да обсъди ескалацията на напрежението по границата. В пореден опит за успокояване на обстановката пък германският канцлер днес и утре ще се срещне с президентите на Украйна и Русия.

Според властите в Киев, до момента Русия е отхвърляла всички искания да обясни за действията си за струпването на войски по границата с Украйна.

"Ако Русия е сериозна, когато говори за независимостта на отбраната в пределите на OSCE, тя трябва да изпълни ангажиментите си за военна прозрачност, за да деескалира напрежението и да увеличи спокойствието за всички", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

А президентът Володимир Зеленски твърди, че не е виждал доказателства, че Русия планира инвазия през следващите дни. В същото време украинският посланик във Великобритания заяви, че Киев е готов да прояви гъвкавост по отношение на присъединяването си към НАТО, но такъв акт, по думите на руския лидер Владимир Путин, би запалил война.

Украйна може да се откаже от членството в Алианса, за да избегне война с Москва, предупреди посланикът на Украйна във Великобритания - Вадим Пристайко. Малко по-късно говорител на президента Зеленски каза, че стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституция.

В същото време западни страни не спират с подкрепата си за Украйна. След като САЩ казаха, че Москва може да започне инвазия по всяко време, десетки държави призоваха своите граждани да напуснат Украйна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
Логично!
преди 2 години
И да се откаже Украйна от членство в НАТО, война пак ще има, защото времето на феодалните тирани отдавна изтече, а те без война не могат да съществуват успоредно с Капитализма, ползващ космически технологии и оръжия. Дните на тираните са преброени, а който не вярва, не е от този век. Сигнализирай за неуместен коментар