МВнР на Русия постави условие: НАТО да спре доставките на оръжия за Украйна

Друго условие за деескалация на напрежението е Алиансът да откаже да приеме Украйна в редиците си

12.02.2022 | 16:38 Редактор: Елеонора Танева
МВнР на Русия постави условие: НАТО да спре доставките на оръжия за Украйна

За деескалация на напрежението около Украйна е необходимо страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна. Това е едно от условията, които обяви директорът на Втория департамент (страните от ОНД) в руското МВнР Алексей Полишчук.

"За да се деескалира напрежението, е необходимо преди всичко да се принуди Киев да спазва "пакета от мерки". Необходимо е страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна, да изтеглят военни съветници и инструктори, да изоставят всякакви съвместни учения в Украйна и изтегляне на всички по-рано доставени оръжия от нейна територия. Накрая НАТО трябва да откаже да приеме Украйна в редиците си", каза дипломатът, цитиран от руските медии.

От своя страна Киев трябва да се върне към неутрален, необвързан статут, който беше залегнал в Декларацията за държавния суверенитет на Украйна през 1990 г. 

"Смятаме, че това напълно отговаря на интересите на самата Украйна и нейните граждани и ще спомогне за укрепване на регионалната и европейската сигурност и стабилност“, отбеляза Полишчук, цитиран от БГНЕС.

По-късно днес руският президент Владимир Путин ще проведе телефонни разговори с лидерите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК