Радев отправи сериозно предупреждение и апел към кабинета "Петков"

Най-големият риск е неглижирането на проблемите на въоръжените ни сили, подчерта президентът

14.02.2022 | 17:37 Редактор: Тодор Петров

В навечерието на утрешния Консултативен съвет за национална сигурност – президентът с апел да не се пренебрегват проблемите на въоръжените ни сили. Румен Радев обяви диалога си с премиера като конструктивен. Подкрепи го и в опита за справяне с корупцията у нас чрез списъка "Петков", но отправи и предупреждение. 

"Правителството трябва да бъде много внимателно и да знае с какво и с кого си има работа. Убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи", коментира Радев.

Към кабинета Радев постави удивителна и посочвайки използваните от бившите управляващи методи. 

"Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона", подчерта държавният глава.

За демократични средства президентът апелира и по отношение на кризата в Украйна. В усилията за деескалация на напрежението трябва да участва и България, но с поглед към готовността на страната за действие при заплаха. 

"Най-големият риск за страната ни е неглижирането на проблемите на въоръжените ни сили. Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълването на дефицита от способности в сухопътните войски", каза Радев. 

Военно решение на кризата обаче няма, посочи още държавният глава. И отново подчерта надеждите, че ще бъде избегната пълномащабно нападение. 

Позицията на България ще бъде обсъдена утре на Консултативния съвет за национална сигурност.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 години
Наи-много 10 % от българската застаряла , морално и технически остаряла армия да става за нещо .Това са максимум 3000 човек. Ако рече руската армия вобще няма да ни усети. Ама и защо трябва да се прави нещо, всички комунисти ,социалисти, русофили само това чакат "Матушка Русия да дойде и всичко да е по старому". Май последно упоменатата група е пеобладаваща във властта, въпреки политическото си лицемерие. Сигнализирай за неуместен коментар