Радев: Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността ни

Най-голямата заплаха е неглижирането на въоръжените ни сили, заяви президентът

10.02.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността в България и Европа. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти. Той присъства на отчета за състоянието на Българската армия, представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усили. Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на въоръжените ни сили. Трябва да не се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа", коментира Радев. 

Президентът е категоричен, че ангажиментите на държавното ръководство трябва да са постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение.

"Декларацията на правителството, че сигурността ще се гради върху конституционните задължения на армията трябва да се подплати с ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме въоръжените ни сили", подчерта държавният глава.

Радев добави, че НАТО има ясен процес по планиране, а България е предоставила и предприела гъвкав и отворен подход. Ако в батальонната ни бойна група бъдат открити дефицити, те ще бъдат попълвани от съюзническите войски, обяви началникът на отбраната ни.

"За тази батальонна бойна група се говори много, но не много хора знаят за задачите на тази група. Тя не може да реши проблемите на нашата сигурност, но изграждането ѝ е важно, защото означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници", обясни президентът.

И още веднъж настоя, че най-голямата гаранция за нашата сигурност е да развиваме собствените ни въоръжени сили и съвместимостта с нашите партньори.

Състоянието на Българската армия бе докладвано днес: технологично остаряла техника и невъзможност за нальот. Поддържа се обаче ниво, което гарантира националната сигурност. 329 учения са проведени през изминалата година, в 66 транспортни полета на армията са участвали войници за спасяване на хора, гасене на горски пожари и донорски ситуации.

Пристигането на първите 8 американски изтребителя F-16 ще закъснее, стана ясно още днес. 

"Конкретният срок все още не е категорично ясен и е въпрос на преговори", обясни министърът на отбраната Стефан Янев. + СИНХРОН: Румен Радев, президент на Р България 12:53 

"Ще закъснеят ли и ако закъснеят - защо, може да зададете въпроса към господин Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, по какви клаузи го сключваха?", настоя Румен Радев. 

От ГЕРБ контрираха, че забавянето се дължи на служебните правителства. И предложиха, ако има забавяне в доставките, американските сили да подпомогнат охраната на въздушното ни пространство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК