Експерт: България, Унгария и Словакия се държат настрана от конфликта и натовските войници

Кремъл използва две оръжия в района: евтиния газ и национализма

08.02.2022 | 18:13 Редактор: Теодора Патронова
Експерт: България, Унгария и Словакия се държат настрана от конфликта и натовските войници

Рядко НАТО е бил толкова разединен в отношението си спрямо Русия, колкото сега в изострящия се украински конфликт.

"САЩ и Великобритания залагат на твърдия подход и политиката на сплашване. Германия, Франция и Италия настояват за диалог. Но има и трета група държави около България, Унгария и Словакия, които искат да се държат настрана от сегашния конфликт и разполагането на натовски войници" - така обобщава настроенията експертът за Източна Европа Щефан Майстер от Германското дружество за външна политика DGAP.

"Обикновено Германия играе ролята на умереното свързващо звено между тях, но сега страната показва управленска слабост. Да не забравяме и това, че Западът е отслабен заради популизма, Тръмп и Brexit", добавя Майстер.

Руският президент Владимир Путин се опитва да се възползва от това и да договори нова структура на сигурността в Европа - без САЩ. В тази ситуация страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа играят централна роля. Само че тонът, който идва от тях, е отчасти доста остър, добавя Майстер.

"За разлика от Запада, Русия знае към какво точно се стреми в Източна Европа: да възстанови мощта и сферите си на влияние в този район на света, които загуби през 1991 година", заяви за британския "Гардиън" известният експерт за Източна Европа проф. Тимъти Гордън Аш. За да го постигне, Кремъл използва в Югоизточна Европа основно две оръжия: евтиния газ и национализма, пише DW.

По този повод Филип Маличич казва: "Русия дава на националистическите елити в тези страни нещо, което Западът не може и не бива да им предлага, а именно обещанието за ново прокарване на националните граници на Балканите."

Но евтиният газ, национализмът и разединението не са достатъчни да разцепят НАТО в случай на конфликт, казва Щефан Майстер.

"САЩ - като водеща сила - в момента успяват да се наложат, а Алиансът е относително единен в това, че в случая трябва да действа възпиращо. Макар и някои от по-малките страни членки да бойкотират тези усилия, това няма да подкопае тяхната вярност към Алианса. Ще има доставки на оръжие, ще има засилване на военното присъствие и в крайна сметка ще се спечели време срещу Русия", обяснява той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК