Янев: Случващото се около Украйна влияе негативно на националната ни сигурност

"Не ни налагат решения за сигурността, взимат ги правителството и НС", увери министърът на отбраната

08.02.2022 | 10:58 Редактор: Жаклина Иванова
Янев: Случващото се около Украйна влияе негативно на националната ни сигурност

Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство на евроатлантическата сигурност и има негативно отражение върху нашата национална сигурност. Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция.

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев при откриването на Годишната конференция на началника на отбраната.

Темата на двудневния форум тази година е "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона".

"България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и Народното събрание", изтъкна Янев.

Министърът на отбраната подчерта, че регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война.

"Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и национално отговорно", посочи Янев, цитиран от БТА.

Той припомни, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него.

Янев изтъкна, че за него, като политик и държавник, основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години