Путин: Диалогът не е приключил, но ще има война за Крим, ако НАТО приеме Украйна

Русия ще изпрати скоро във Вашингтон и Брюксел позицията си

08.02.2022 | 12:33 Редактор: Жаклина Иванова
Путин: Диалогът не е приключил, но ще има война за Крим, ако НАТО приеме Украйна

Диалогът със Съединените щати и НАТО по гаранциите за сигурност не е приключил. Това заяви руският президент Владимир Путин след петчасови преговори снощи в Кремъл с френския му колега Еманюел Макрон.

Русия ще формулира позицията си по получените от Съединените щати и НАТО отговори на първоначалните си предложения за взаимни гаранции за сигурност и ще я изпрати скоро във Вашингтон и Брюксел, каза Владимир Путин по време на обща пресконференция с Макрон.

"Там наистина има неща, които могат да се обсъждат. Вярно е, че имат второстепенен характер, но все пак...", уточни руският президент.

Путин предупреди, че ако Украйна бъде приета в Алианса, то може да се опита да си върне Крим с военни средства и тогава европейските държави в НАТО ще се окажат въвлечени в конфликт с Русия по силата на член 5 от Вашингтонския договор:

"Ще възникне военна конфронтация между Русия и НАТО. Попитах на пресконференцията миналия път: Нима ще воюваме с НАТО? Искам да попитам и вас. Въпросът има и втора част. Искате ли да воювате с Русия?", попита Путин.

И двамата лидери се обявиха за продължаване на работата на нормандския формат с цел пълно прилагане на Минските споразумения.

Президентът на Франция е заявил на свой ред, че "политиката на отворени врати" е от екзистенциално значение за НАТО, предаде БНР. Тази сутрин Макрон замина за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, след което ще разговаря по телефона с Владимир Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години