Затлъстяването при децата може да има сериозни последици за здравето им

Хипертонията не засяга само възрастните

02.02.2022 | 12:54 Редактор: Жаклина Иванова
Затлъстяването при децата може да има сериозни последици за здравето им

Все повече затлъстяването сред децата се разпространява в световен мащаб и е една от водещите причини за заболеваемост.

Изследователи от Университета на Джорджия са измерили нивата на абдоминална висцерална мазнина и артериална ригидност при повече от 600 деца, юноши и младежи, за да тестват ефекта от затлъстяването върху тяхната сърдечносъдова система.

Висцералната мазнина е тази, която се намира в корема и инфилтрира жизненоважни органи. Артериалната ригидност принуждава сърдечносъдовата система да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в тялото.

Анализирайки резултатите, изследователите са установили, че децата и младежите с наднормено тегло имат повече висцерална мазнина, което е логично, но и по-голяма артериална ригидност. Това предполага, че висцералната мазнина допринася за развитието на сърдечносъдови заболявания при децата.

Колкото по-твърда е артерията, толкова по-бързо ще тече кръвта през тези кръвоносни съдове и това може да навреди и да претовари нашата сърдечносъдова система, казва авторът на изследването Джоузеф Киндлър.

Тъй като тези проблеми се натрупват, постепенно останалите системи започват да се претоварват. Тогава могат да възникнат наистина широко разпространени здравословни проблеми, заключава той.

Когато говорим за артериална ригидност, говорим за хипертония, която е добре известна като основна причина за сърдечносъдови заболявания.

Хипертонията не засяга само възрастните. Случаите при деца са се увеличили през последните години главно поради затлъстяване, както показа това проучване.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК