Жена с ХИВ претърпява 21 мутации на Ковид-19

Южна Африка е на първо място в света по брой пациенти със СПИН

31.01.2022 | 16:54 Редактор: Искра Ангелова
Жена с ХИВ претърпява 21 мутации на Ковид-19

Коронавирусът е предразположен към многоетапна мутация в човешкото тяло, чийто имунитет е отслабен от инфекция с ХИВ, установиха от учени от Южна Африка.

Както съобщава в понеделник местното радио SABC, заради прекъсване на лечението на ХИВ 22-годишна жена, Ковид-19, който е в организма ѝ в продължение на 9 месеца, претърпява 21 мутации. Едва когато пациентката започна отново да приема лекарствата си за ХИВ, имунната ѝ система е укрепнала и е победила Ковид-19 в рамките на 9 седмици.

Според учените младата жена е била заразена с Делта варианта. "Мутацията на коронавирус при пациент с ХИВ, който не приема лекарства за лечение на ХИВ, представлява потенциален път за появата на нови варианти на Ковид-19", се казва в проучването, информира БГНЕС.

По данни на СЗО Южна Африка е на първо място в света по брой пациенти с ХИВ. В момента в страна с население от 59,6 милиона души има 7,7 милиона болни от СПИН, което е почти 13% от общото население. В същото време във възрастовата група от 15 до 49 години тази цифра достига 18,7%. Според статистическата служба на Южна Африка в страната всяка година умират 10% от общия брой смъртни случаи на носители на ХИВ в света.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК