Бустерна доза от AstraZeneca генерира по-висока защита срещу Омикрон

Това показват предварителни данни от изпитване на ваксината

13.01.2022 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Бустерна доза от AstraZeneca генерира по-висока защита срещу Омикрон

AstraZeneca обяви предварителни данни от изпитване на ваксината на компанията срещу Ковид-19 (Vaxzevria), които показват, че генерира по-висок отговор на антитела срещу варианта Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, когато се прилага като трета бустерна доза.

Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производител на лекарства.

Компанията също така заяви, че има нарастващи доказателства, които подкрепят трета доза от нейната ваксина, независимо от схемата на първична ваксинация, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

"Тези важни проучвания показват, че трета доза на Vaxzevria след две първоначални дози от една и съща ваксина, или след иРНК или инактивирани ваксини, повишава силно имунитета срещу Ковид-19", заяви шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Голямо британско проучване през декември установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато тя се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с  тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК (mRNA) технологият.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК