Намалиха карантината на 10 дни, въведоха привилегии за хората с бустерна доза

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова издаде нова заповед

11.01.2022 | 14:28 Редактор: Тодор Петров
Намалиха карантината на 10 дни, въведоха привилегии за хората с бустерна доза

От днес, 11 януари, лицата с потвърден Ковид-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. 

Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от МЗ.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение, че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу Ковид-19. 

Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
x.nikolov
преди 2 години
Заповедтта на министъра не е нормативен акт, а вътрешен акт, който следва да се спазва само от служителите на МЗ.Следва ли гражадани на правава държава да спазват заповед на министър ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
bgvalio
преди 2 години
Трябваше да пътувам за Великобритания. За целта освен задължителната ваксинация, трябваше да си направя ПСР или бърз Антигенен. Направих си антигенен. Оказа се положителен. Карантинираха ме. Нямах и нямам никакви симптоми. Питам многоуважаваните доктори, професори, учени-недоучени: 1. Ако не бях тръгнал за Англия как щеше да стане ясно, че съм заразен? 2. Колко горди притежатели на индулгенциите Зелен сертификат "незаминаващи за Великобритания" но предполагаемо заразени обикалят из страната? Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
petrozza
преди 2 години
Никаква привилегия не е това за бустерните - като събереш всички необходими часове за изчакване, тест и реакция на РЗИ, стават общо 7 дни, само дето се набутваш и за ПСР. Сигнализирай за неуместен коментар