"Война" и "военни действия" - най-използваните думи в международните отношения през 2021 г.

През 2022 г. трябва да има развитие на отношенията с РСМ, убедени са Милен Керемедчиев и Стоян Сталев

30.12.2021 | 21:18 Редактор: Елеонора Танева

Тежка 2021 г. в световен мащаб. Белязана от конфликти - военни и икономически. 

"През 2021 година все по-често се използваха думите "война" и "военни действия". Отдавна не е имало толкова голяма концентрация на конфликти. Самото дрънкане на оръжия и говорене за война бяха в основата на много международни политики. Изпращаме година с невиждана конфронтация на двете най-големи икономики на света - САЩ и Китай. Те акумулират не само финансов ресурс, но и военен, което е притеснително", заяви бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той припомни, че през тази година Китай е разкрила най-много дипломатически служби в света.

"Те създават възможност и за шпионаж. Китай стана втората ядрена сила по брой ядрени глави, измествайки Русия", подчерта Керемедчиев. 

Според дипломата Стоян Сталев думата "война" в международен план се използва спекулативно. 

"Китай иска определени държави да я обслужват. Създаването на огромни дипломатически мисии означава точно това. Целта на Китай е търсене на места за инвестиране. Диктатурите не могат да правят бизнес. Виждаме, че партията засилва своя контрол върху инвестициите в страната, което ще доведе до отлив на инвеститори", заяви Сталев пред Bulgaria ON AIR. 

Бившият заместник-външен министър подчерта, че Китай печели от САЩ по 1 млрд. долара на ден. Но изостава технологично от Съединените щати. 

"И през тази година САЩ останаха държавата с най-силно развити високи технологии. Китай се опитва да се докопа до тях. Парите, които печелят от САЩ, са огромен финансов ресурс, който инвестират именно в тази насока", добави Керемедчиев.

Знакова среща на международната сцена още в самото начало на 2022 г. ще бъдат преговорите между САЩ и Русия. Определената дата е 10 януари. 

"Това ще са третите преговори. Русия използва стар опит - когато дрънкат оръжията по границата с Украйна, тя започва да се преговаря. Така Путин показва на своя народ, че е важна фигура, с която целият свят иска да преговаря. А за САЩ преговорите ще послужат за успокояване на ситуация. Няма да има реални военни действия в Украйна. Нито Русия, нито Запада, нито самата Украйна ги искат", заяви Керемедчиев.

И уточни, че усилията на САЩ през 2022 г. ще бъдат насочени към Китай и втори горещ фронт на Съединените щати не им е нужен. 

А дипломатът Стоян Сталев подчерта, че е важно в създалата се ситуация да се запази солидарността на НАТО. 

"Исканията на Русия за влияние в съседни независими държави от правна гледна тока са напълно неоправдани. Никой няма да допусне влияние на Русия върху държави членки на НАТО или ЕС. Русия с претенциите си губи приятели. Тя е една заплаха за икономическото сътрудничество, защото използва икономиката като средство за натиск, главно с износа на газ. Русия представлява хибридна заплаха за Европа", коментира Сталев.

И двамата гости изразиха убеждение, че в Министерството на външните работи е време да се даде път на младите и опитните. 

"Най-важното е да си повишим самочувствието във външната политика. Трябва много по-ясно да отстояваме позициите си в ЕС - по отношение на зелената енергия например. Нашият въглероден отпечатък е много по-нисък от други държави в ЕС", каза дипломатът.

През 2022 г. големи очаквания има и по отношение на преговорите между България и северна Македония.

"Гръцкият пример може само да ни служи като опит. Защото се видя, че Гърция не само защити своите исторически претенции, но и ги надгради. Ще има директни полети между София и Скопие. Нужни са и железопътни линии. Пътуването на гражданите за работа между двете държави  ще намали напрежението. Това беше гръцкият опит. С намаляване на напрежението населението приема по-леко такива въпроси", коментира Милен Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
kolqn
преди 2 години
Керемедчиев явно живее някъде в осемдесетте. Затова и говори глупости. Ако получава от някого заплата... Е дават му я напразно. Путин бил искал да се покаже на своите съграждани.... Смех в залата. Няколко дни назад Вашингтон-пост публикуваха статия в която пишеха, че ако Сега Путин би имал възможност да се кандидатира за Президент на Америка, то той би спечелил... Керемиди вместо да говориш глупости си изкара главата от пясъка и поне чуй какво говорят хората Сигнализирай за неуместен коментар