Китай се оплака на ООН заради сблъсъци със сателити на Илън Мъск в Космоса

Инцидентът е пореден признак на "новата ера в Космоса"

28.12.2021 | 16:30 Редактор: Теодора Патронова
Китай се оплака на ООН заради сблъсъци със сателити на Илън Мъск в Космоса

Китай призова ООН да напомни на Съединените щати да спазват Договора за космическото пространство, след като сателитите на Илън Мъск SpaceX почти се сблъскаха с китайска космическа станция два пъти през последната година, съобщава The Guardian.

Китайската национална космическа администрация заяви, че станцията "Тянгун" е била принудена два пъти - през юли и октомври 2021 г. - да прибегне до спешни маневри, за да избегне сблъсъци със спътници на Starlink. Пекин представи доклад на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство.

В доклада Пекин поиска от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да напомни на подписалите Договора за космическото пространство, че те трябва да "носят международна отговорност" за национални дейности, извършвани в Космоса както от правителствени, така и от неправителствени организации.

"Китай би искал генералният секретар на ООН да разпространи горната информация до всички държави, страни по Договора за Космоса", се казва в документа.

Според експерт от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics Джонатан Макдауъл, сблъсъците в Космоса не са рядкост, но през последните години броят на подобни инциденти се е увеличил поради броя на изстрелванията на спътници, включително сателити Starlink.

Както припомня изданието, компанията на Мъск вече е изстреляла над 1600 спътника в Космоса, като общо SpaceX получи разрешение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ да изстреля до 12 хиляди спътника.

Впрочем, Макдауъл смята за "крайно необичайна" жалбата на Китай чрез "информационен бюлетин", като добавя, че космическите дейности на страната също са генерирали големи количества космически отпадъци, пише "Фокус".

"Справедливо е да се каже, че през последните 10 години американската космическа станция трябваше да избягва няколко пъти отломките от китайския военен антисателитен тест през 2007 г. през последните 10 години", каза Макдауъл пред The Guardian.

Според американския астрофизик инцидентът е пореден признак на "новата ера в Космоса".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК