Ново проучване промени представите за страничните ефекти от ваксините

Изследването е на учените от института "Паул Ерлих" в Германия

28.12.2021 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
Ново проучване промени представите за страничните ефекти от ваксините

Типичните оплаквания след ваксинация са болка на мястото на инжектиране, умора и главоболие, болки в мускулите, втрисане и температура. 

От института "Паул Ерлих", който отговаря за сигурността на ваксините, периодично публикуват доклади за страничните ефекти при имунизация срещу Ковид-19. Последният е от 23 декември и се основава на 123 милиона дози, поставени в цяла Германия до края на ноември. 

Констатират се 1,6 случая на особени реакции на всеки 1000 дози - това съответства на около 0,16 процента. Ако се вземат предвид само тежките странични реакции, стойността е 0,2 съмнителни случая на 1000 дози ваксина, или 0,02 промила.

Под "тежки реакции" се разбират състояния, които са смъртоносни или опасни за живота, които изискват болнично лечение или водят до дълготрайни последици. Сред "много редките рискове на ваксините срещу Ковид-19” са изредени: алергии (анафилактични реакции), миокардит и перикардит, възпаление на нервите, синдром на Гилен-Баре и кръвни съсиреци (тромбоза със синдром на тромбоцитопения). 

От института посочват обаче, че страничните реакции са съобщени във времева, но не непременно в причинно-следствена връзка с ваксинациите.

Що се касае до алергиите, те бяха отчетени при всички ваксини, но изключително рядко - под 1 случай на 100 хиляди поставени дози. Същата стойност - под 1 случай на 100 хиляди души - бе отчетена и при появата на синдрома на Гилен-Баре - автоимунно заболяване на нервната система.

"Загрижените граждани разбират под дългосрочните ефекти - често наричани и късни ефекти - странични ефекти, които се появяват много месеци или години след ваксинацията. Тези опасения са неоправдани. Не сме запознати с такива късни странични ефекти от ваксините", пишат учените от "Паул Ерлих".

Според последния доклад за безопасността, предполагаема смърт от ваксина е докладвана 1919 пъти. Но само в 78 отделни случая от института смятат за вероятна причинно-следствената връзка с ваксинациите, предаде DW.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vvasilkovska@abv.bg
преди 2 години
Десетина дни след втора доза от ваксината Астра Зенека получих силно главоболие и след още няколко дни получих остри мускулни болки в цялото тяло. Към кого да се обърна за лечение? Сигнализирай за неуместен коментар