Защо антиваксърският глас се чу много по-силно в България?

Проф. Габровски: Във ваксинационния процес се създаде недоверие

27.12.2021 | 17:33 Редактор: Тодор Петров

Опашка от желаещи да се ваксинират се изви пред болница "Пирогов" в днешния почивен ден. Голяма част от хората бяха дошли за бустерна доза. Наложи им се да чакат повече от час. 

Точно година от началото на имунизацията обаче, България остава държавата с най-малък брой имунизирани в Европейския съюз. Първата ваксина беше поставена на тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов в УМБАЛ "Света Анна". 12 месеца по-късно страната ни остава на последно място по ваксинация. 

Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас е около 1,9 млн. Това са 32% от населението над 18-годишна възраст при 79 на сто средно за Европейския съюз. Според медици, нивото на ваксинация у нас е обидно ниско.  

"По някаква причина във ваксинационния процес се създаде недоверие. Множество са причините, но е факт, че антиваксърският глас се чу много по-силно и това разколеба в някаква степен хората", коментира проф. д-р Николай Габровски.

Според неврохирурга в края на януари може да очакваме и пета вълна на Ковид-19. Начините за справяне с пандемията остават ваксинирането и изолацията.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
система
преди 2 години
Причината е ясна - недоверие в управляващите! Лоша политика в здравеопазването, лош мениджмънт, некадърни партийни кадри на всички ключови позиции. Вследствие на това - колбасарсите бусове, хладилника "Зил" от 60-те години, но с ключалка, ваксинационните фази, които започваха с фермите за норки (на приятеля на Борисов) и завършваха с ... възрастните хора! При такава здравна политика и създаденото трайно недоверие към бизнес-модела в медицината ни, резултатът е ясен! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Нормално е да не искаме да сме тестери,на другите им казаха ето го спасението и те не се и замислиха че спасението е създадено за месец и тепърва ще се тества върху тях,естествено че излезе ***.От ваксата ще ни спаси се стигна до най хубаво и леко се мре с вакса,на гътналите се от ваксата вече ооомакароня му викат. Сигнализирай за неуместен коментар