Путин: САЩ стоят с ракети на прага ни! Измамиха ни и разширяват НАТО

Руският президент подчерта, че страната му може да бъде унищожена само отвътре

23.12.2021 | 14:02 Редактор: Здравко Черкезов
Путин: САЩ стоят с ракети на прага ни! Измамиха ни и разширяват НАТО

Националната сигурност е приоритет номер едно за Москва, а западните страни са заблудили Русия, като са разширили НАТО в Източна Европа въпреки предишните си обещания, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

В отговор на въпрос на Sky News относно гаранциите за сигурност и възможността за "нахлуване" в Украйна, Владимир Путин подчерта, че цялата ситуация е създадена от Запада.

"Нашите действия ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловните гаранции за националната сигурност на Русия. Ние ясно заявихме, че разширяването на НАТО на изток е неприемливо. САЩ стоят с ракети на прага на страната ни. Как биха реагирали американците, ако разположим ракетите си на границата на САЩ с Канада или Мексико?", настоя той.

Президентът отново подчерта, че Западът трябва незабавно да даде твърди гаранции на Русия, вместо само да говори за тях в продължение на десетилетия.

"Не е важен ходът на преговорите, важен е резултатът. Нито един сантиметър на Изток - ни казваха през 90-те години. И какво? Те ни измамиха. Имаше пет вълни на разширяване на НАТО. Ракетни системи се появяват в Румъния и Полша. Ние ли дойдохме при тях? Те дойдоха при нас", подчерта президентът.

Постоянният натиск на Запада върху Русия може да се обясни единствено с факта, че западните страни смятат Русия за твърде голяма, дори след разпадането на СССР. Това заяви още руският президент.

Той припомни, че страната е била разделена на отделни части при разпадането на СССР през 1991 г.

"Но впечатлението е, че това не е достатъчно за нашите партньори. Според тях днес Русия е твърде голяма. Защото самите европейски страни са се превърнали в малки държави. Не големи империи, а малки държави с население 60-80 милиона души. Но дори и след разпадането на СССР, когато остабаха само 146 милиона, и това им е твърде много. Мисля, че това е единственото нещо, което може да обясни този постоянен натиск", каза още Путин.

Противниците на Русия от векове казват, че тази страна не може да бъде победена, а може да бъде унищожена само отвътре, заяви руският президент.

"Искам да напомня това, което нашите противници казват от векове: Русия не може да бъде победена, тя може да бъде унищожена само отвътре. Което е било благополучно извършено по време на Първата световна война, или по-точно, според резултатите от нея, и през 90-те години на миналия век, когато Съветският съюз се разпада", каза Путин, цитиран от БГНЕС.

Според него това е било дело на онези, които са "служили на други, чужди интереси, които не са свързани с интересите на Руската империя, Съветския съюз, Руската федерация".

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК