46 убити и рекордни 488 арестувани журналисти през 2021 г. 

Годишният доклад на "Репортери без граници" е крайно притеснителен

17.12.2021 | 18:41 Редактор: Тодор Петров
46 убити и рекордни 488 арестувани журналисти през 2021 г. 

"Репортери без граници" скърби в своя годишен доклад за 46-имата убити журналисти, най-ниската цифра в последните 20 години, и за рекордния брой от 488 задържани журналисти. 

"Никога досега, от създаването на годишния доклад на "Репортери без граници" през 1995 г., броят на задържаните журналисти не е бил толкова висок", заключи в своето прессъобщение неправителствената организация за защита на свободата на словото. 

Това изключително повишаване с 20% за една година е най-вече факт в три държави, а именно в Мианмар, Беларус и Китай. Законът за националната сигурност, наложен през 2020 г. в Хонконг, предизвика рязко повишаване на арестите на журналисти на полуострова, посочват "Репортери без граници", а в региона на Синдзян 70 уйгурски журналисти са задържани, въпреки че отношението на Пекин към това мюсюлманско малцинство е разгласено от много държави и неправителствени организации. 

"Репортери без граници" публикува преди няколко дни разследване на големия скок назад в журналистиката в Китай - доклад, който разкрива мащаба на репресиите на режима в Пекин срещу правото на информация. Засега Китай държи рекорда по арестувани журналисти: 127. Следват Мианмар (53), Виетнам (43), Беларус (32) и Саудитска Арабия (31), предава Le Parisen. 

60 от 488-те арестувани журналисти са жени, с 20 повече от миналата година. Беларус е държавата, която е пратила зад решетките повече жени журналисти (17), отколкото мъже (15). Именно режимът, наложен от автократа Александър Лукашенко, предизвика международно възмущение в края на май с отклоняването на самолет, с цел да бъде заловен изпратеният в изгнание опозиционен журналист Роман Потасевич. 

Единствената добра новина е, че броят на убитите журналисти и медийни професионалисти достигна най-ниското си ниво от 20 години. Според главния секретар на асоциацията Кристоф Делоар, Ковид също е ограничил излизанията на журналистите и следователно моментите, в които те са изложени на риск. 

Също така "Репортери без граници" отчита най-малко 65 журналисти и медийни кореспонденти в света, които са взети за заложници, или с двама повече от миналата година. 

Всички те са заложници в три държави от Близкия Изток: Сирия (44 журналисти), Ирак (11 журналисти) и Йемен (9 журналисти), с изключение на френския журналист Оливие Дюбоа, задържан в Мали, уточняват от "Репортери без граници". 

Превод от френски: Мартина Шивачева

Снимка: pixabay
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК