Русия много хитро вреди на Украйна, без да я напада

Струпването на войници плаши чуждестранните инвеститори в и без това крехката украинска икономика

12.12.2021 | 22:00 Редактор: Здравко Черкезов
Русия много хитро вреди на Украйна, без да я напада

Русия струпа около 100 000 войници до границата си с Украйна, което разтревожи много украинците и членовете на НАТО. Рискът от инвазия очевидно е основната грижа, но на Русия не й трябва да го прави, за да навреди на югозападния си съсед. Присъствието на войници вече плаши чуждестранните инвеститори – и само по себе си се превърна в отличен инструмент за агресия, която Киев не може да предотврати, пише Елизабет Бро за Financial Times.

През март 2014 г., когато Русия току-що бе анексирала Крим, международната общност се безпокоеше, че Москва ще се насочи и към други близки страни. Инвеститорите също бяха загрижени и фондовите пазари спаднаха. Сега финансовите пазари също са на ръба. Откакто натрупването на военни сили от Русия по границата с Украйна беше забелязано миналия месец, украинската гривна загуби стойност, местните доларови ДЦК поевтиняха, а цената на защитата срещу украински дефолт се увеличи.

От финансова гледна точка Украйна вече е нещо, към което вкусът е привикнал: предвид нейната история на корупция и олигархична власт, тя привлича най-вече специализирани инвеститори с повишен апетит към риск. Миналата година преките чуждестранни инвестиции в Украйна бяха отрицателни, докато съседна Полша получи нетен приток на ПЧИ от над 10 милиарда евро. 

За една толкова крехка икономика като украинската, призракът на войната е огромен удар. Да, руските акции също се понижават заради страховете от война – но руската икономика е десет пъти по-голяма и може да издържи много повече турбуленции. И макар че правителството на президента Володимир Зеленски може да се опита да се справи с корупцията и прекомерната власт на олигарсите, то не може да направи нищо, за да изтласка руските войници от границата. НАТО също не успя да помогне за деескалацията, въпреки че членовете на алианса са твърди в подкрепата си за Киев.

Разполагането на значителни военни формирования на границата със съседа е хитра стратегия на Русия, тъй като плашейки инвеститорите, Москва може да причини реална вреда на страна, чиято икономика отчаяно се нуждае от стабилна валута и чуждестранни инвестиции.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК