Русия: Няма да нападаме Украйна, но НАТО прави опасни опити за разширяване

Байдън е изразил дълбоко притеснение относно разполагането на хиляди военни близо до украинските граници

08.12.2021 | 13:53 Редактор: Жаклина Иванова

Русия е заплашена от тежки икономически санкции, ако нападне Украйна. Това стана ясно след видеоконферентния разговор между американския президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин.

В продължение на точно два часа и една минута Байдън и Путин обсъдиха обтегнатите двустранни отношения и ябълката на раздора - Украйна. Байдън е изразил дълбоко притеснение относно разполагането на хиляди руски военни близо до украинските граници и е подчертал, че в случай на ескалация ще има отговор.

"Казал е директно на президента Путин, че ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и нашите съюзници в Европейския съюз ще отговорят със силни икономически мерки. Ще доставим допълнителни отбранителни материали на Украйна и ще укрепим съюзниците ни от НАТО на източния фланг", посочи Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

От администрацията на Байдън не поясниха какви ще бъдат икономическите санкции, но намекнаха, че "Северен поток 2" може да бъде част от тях.

"Ако Владимир Путин иска да види газовия поток през този тръбопровод, той може да не иска да поема риска да нахлуе в Украйна", добави Съливан.

Русия е категорична, че няма намерение да атакува Украйна и на свой ред хвърли обвинения.

"НАТО прави опасни опити да завладее украинска територия и нараства военния си потенциал по нашите граници. Ето защо Русия е сериозно заинтересована да получи надеждни, законово фиксирани гаранции, изключващи разширяването на НАТО в източна посока и разполагането на оръжейни системи за настъпателни удари", се посочва в изявление.

Москва настоява, че Киев води "деструктивна политика", целяща "да подкопае споразуменията от Минск".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК