Заради Омикрон намаляват срока за бустерна доза в Австралия

Около 90% от австралийците над 16 години са изцяло ваксинирани

12.12.2021 | 09:11 Редактор: Елеонора Танева
Заради Омикрон намаляват срока за бустерна доза в Австралия

Австралия ще скъси до 5 месеца срока между поставянето на втора и трета доза от ваксина срещу Ковид-19. Решението е на фона на нарастването на броя на случаите, свързани с варианта Омикрон.

Австралийските здравни власти предлагаха бустерни дози на навършилите 18 години поне 6 месеца след поставянето на втората доза. Срокът се скъсява поради нарастването на броя на случаите на варианта Омикрон, заяви здравният министър Грег Хънт.

"Поставянето на бустерна доза, най-малко пет месеца след втората доза, ще гарантира, че защитата от първичния курс е още по-силна и дълготрайна. Би трябвало да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса", се казва в изявление на здравния министър Грег Хънт, цитирано от БТА.

Той цитира данни от Израел, според които бустерните дози помагат за намаляване на темпото на заразяване сред всички възрастовите групи. Също така намаляват тежките случаи сред навършилите 40 години и смъртните случаи сред навършилите 60 години.

Австралия ще използва ваксини на Pfizer и Moderna в програмата си за поставяне на бустерни дози. Около 90 на сто от австралийците, навършили 16 години, са изцяло ваксинирани. Въпреки това страната съобщи вчера за 1753 случая, най-високият дневен брой от 29 октомври насам. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК