Ето коя ваксина дава най-добри резултати като бустерна

Подсилващата доза на Pfizer е определена като "десетобоец" в проучването

03.12.2021 | 21:42 Редактор: Елеонора Танева
Ето коя ваксина дава най-добри резултати като бустерна

Повечето ваксини подобряват имунните реакции при напълно ваксинираните хора след прилагането на бустерна доза. Но няма очевиден "победител", който да помогне за вземането на решение коя от ваксините да бъде използвана като усилваща.

"По отношение на "най-добрия" бустер, няма окончателен победител, но има някои губещи“, казаха анализаторите на инвестиционната  банка SVB Leerink,  специализирана в здравеопазването.

Изследването е публикувано в известното медицинско списание The Lancet. Оценява усилващите ваксини при около 2900 души в Обединеното кралство.

То сравнява микс от пълни и половин дози от ваксините, разработени от BioNTech/Pfizer, Novavax и Valneva, както и пълна доза от ваксините на AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson и Moderna, информира БНР.

Всички участници в клиничното изпитване са били напълно ваксинирани с ваксината на AstraZeneca или Pfizer. Проучването включва само хора на възраст над 30 години, които никога не са дали положителен тест за коронавируса.

Почти всички бустерни ваксини в проучването са предизвиквали имунен отговор сред участниците, въпреки че типът отговор е бил различен Хората, които първоначално са били имунизирани с AstraZeneca, не са генерирали различен имунен отговор при поставяне на същата инжекция като бустерна доза.

Според анализаторите на банката SVB Leerink, пълна доза от ваксината на Moderna произвежда най-високите титри на антитела. 

Инжекцията на Novavax пък беше най-добре поносима по отношение на страничните ефекти, според това проучване. Ваксината на J&J пък повишава Т-клетъчния отговор повече от останалите. Това е добра новина в момент, когато има опасения, че вариантът Омикрон може да намали защитата на антителата.

Според аналиаторите на SVB Leerink ваксината на Pfizer/BioNTech - Comirnaty се определя като "десетобоец" в проучваната група ваксини, въз основа на това как генерира както антитела, така и Т-клетъчен отговор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК