България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Епидемиолог: Омикрон може да циркулира заедно с Делта, необходима е бустерна доза

Коронавирусът ще остане като сезонна респираторна инфекция, смята д-р Христиана Бацелова

09.12.2021 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

В Националния център по заразни и паразитни болести проверяват съмнителни проби за наличието на Омикрон у нас. Резултатите се очакват до края на седмицата. От Световната здравна организация обявиха, че ваксините могат да ни предпазят от Омикрон.

"Все още сме във вълна, настоящата не е приключила. Учените опитват да установят доколко ще се случи изтласкване на Делта от Омикрон или ще циркулират заедно. Ако не е дошъл все още, всеки момент ще бъде в България. По-добрият избор е презастраховането. Няма данни Омикрон да е особено смъртоносен", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че Омикрон възниква в територия от света, където има голям процент ХИВ позитивни, а голяма част от тях не са лекувани. Появил се е в телата на хора с намалена имунна система и все още не е ясно как ще се държи в друг тип общества.

"Противоепидемичните мерки са стандартни - дистанция, маски, дезинфекция, проветряване. Маските действително предпазват много добре, когато са покрити нос, уста и брада. За съжаление, почти никъде не виждам да се спазват мерките", каза още д-р Бацелова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че има положителни новини относно ваксините, но трябва да бъде поставена бустерна доза заради Омикрон. След шестия месец е необходимо всички да бъдат с поставена бустерна доза, отбеляза епидемиологът.

"Не смятам, че коронавирусът ще изчезна категорично, дори да затворим света за една година. Вирусът се разпространява и сред животните, може да образува резервоари при тях. Не мога да кажа дали ще го елиминираме, но пандемията ще свърши, а коронавирусът евентуално ще остане като сезонна респираторна инфекция", обясни д-р Бацелова.

Преболедувалите, които са и ваксинирани, имат висока защита срещу разболяване, докато само преболедувалите нямат достатъчна защита, стана ясно още от думите ѝ.

Д-р Христиана Бацелова сподели притесненията си дали у нас ще се натрупат много възприемчиви към заразяване с Омикрон през януари-февруари. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Много странно - предположение, когато се отнася до фактическото положение, но категоричност, когато става въпрос за решение на проблема. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Защо да е необходима, ако имаме необходимите стойности антитела? Сигнализирай за неуместен коментар