Pfizer/BioNTech: Три дози от ваксината ни неутрализират варианта Омикрон

Получилите само две дози имат 25 пъти по-малко защита спрямо новия вариант

08.12.2021 | 14:41 Редактор: Здравко Черкезов
Pfizer/BioNTech: Три дози от ваксината ни неутрализират варианта Омикрон

Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха в сряда, че тяхната ваксина срещу Ковид-19 е показала способност да неутрализира варианта на коронавируса - Омикрон.

Двете компании излязоха с общо изявление, в което обясняват, че резултатите от "първоначално лабораторно проучване" показват, че тяхната ваксина срещу Ковид-19 неутрализира варианта Омикрон на коронавируса след три дози или пълен режим с две дози плюс усилваща доза.

Производителите на лекарства посочиха, че тези, които са получили само две дози от ваксината, са показали средно повече от 25 пъти намаление на неутрализацията спрямо варианта на Омикрон.

"Въпреки че две дози от ваксината все още могат да осигурят защита срещу тежко заболяване, причинено от варианта Омикрон, от тези предварителни данни става ясно, че защитата се подобрява с трета доза от нашата ваксина", каза главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, предаде БНР.

"Гарантирането на възможно най-много хора да бъдат напълно ваксинирани с първите две дозови серии и след това с бустер остава най-добрият начин на действие за предотвратяване на разпространението на Ковид-19", добави той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК